Na wakacje do Włoch jeździ się głównie po opaleniznę i dla zaspokojenia swoich kubków smakowych. Jednakże wyjazd bez pamiątek i sporych zakupów ze Słonecznej Italii jest praktycznie nie możliwy. Ilość rzeczy które warto kupić i zabrać ze sobą do Polski jest spora. W głównej mierze to produkty spożywcze, ale we Włoszech można nabyć także inne ciekawe przedmioty.
Oczywiście w pełni świadomie omijamy temat oczywistych pamiątek z Włoch, czyli magnesów, breloków, pocztówek i kubków oraz wszelkich innych rzeczy z napisem Italia. Każdy kupuje co lubi, jednak jest o wiele więcej innych ciekawych souvenirów, które można przywieźć z włoskiej ziemi. Co więcej część z zakupionych pamiątek śmiało można potem wykorzystać. Najlepsze są przedmioty użytkowe, które potem przez lata będą nam przypominały o wakacyjnym wyjeździe.
Jakie pamiątki warto przywieźć z Włoszech?
Zacznijmy właśnie od pamiątek użytkowych, z których można korzystać na co dzień:
- wyroby z drewna oliwnego: deski, sztućce do sałaty, miski, talerze, patery, cukiernice
- kawiarki, dzięki którym przygotujemy prawdziwą włoską kawę. Dostępne w wielu kolorach czy nawet kształtach
- wyroby skórzane, najlepiej takie z małych pracowni, na przykład: portfele, etui na kartę, rękawiczki czy paski
- ceramika wszelkiej maści: wazony, talerze, wazy, miski, filiżanki, doniczki (duży wybór na Sycylii)
- szkło: figurki, kieliszki, szklanki, misy (najsłynniejsze z Wenecji, a dokładniej z wyspy Murano)
- dewocjonalia z Rzymu czy też Watykanu (różańce, święte obrazki i figurki)
- szalik, koszulka ulubionej drużyny piłkarskiej

Jedzeniowe souveniry z Włoszech:
- wino typu Chianti czy Lambrusco
- nalewki i likiery, z cytryn i innych owoców
- grappa – włoska wódka
- suszone pomidory
- kolorowy makaron
- słoiczki z pesto
- oliwki
- oliwa z oliwek
- kawa (ziarnista, mielona, kapsułki)
- ser próżniowo pakowane (Parmezan, Grana Padano, Peccorino)
- typowo włoskie przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, papryka peperoncino
- ryż do risotto
- włoskie ciasta świąteczne
- wędlina próżniowo pakowana
W sklepach można zwrócić uwagę na specjalną mąkę do pizzy (typ 00). Jednak można ją już dostać i w naszych sklepach. Tak jak mozzarellę di bufala, która mogłaby nie przeżyć podróży i się po prostu zepsuć. Za to na dobry ocet balsamiczny zawsze warto zrobić miejsce w bagażu. Nie warto także przywozić pomidorów w puszce czy w szkle, bo równie dobrej jakości są już w Polsce. Chyba, że wybieracie się do Włoch samochodem i macie mnóstwo miejsca. Chociaż nad przecierem pomidorowym w tubce, można się pochylić. U nas jeszcze producenci nie wpadli na ten pomysł.