Co powinien uwzględniać projekt kuchni?

projektowanie kuchniPodstawowym elementem, na który w pierwszej kolejności zwracamy uwagę podczas projektowania kuchni są oczywiście meble, jednak całość musi funkcjonować należycie, uwzględniając wszystkie podstawowe zasady ergonomii i bezpieczeństwa. Kuchnia należy do tych pomieszczeń w domu, w którym wszystko musi być doskonale przemyślane, przede wszystkim dlatego, że jest to miejsce, z którego korzysta zwykle więcej osób, i które musi uwzględniać różne sposoby przygotowywania potraw. Przed projektantami zwykle stawiane są spore wyzwania, którym starają się sprostać tak, aby ich klienci byli w pełni zadowoleni. Jeżeli mamy jakiekolwiek problemy z urządzeniem wnętrza, nie wiemy jak ustawiać meble, jak zachowywać ciągi robocze oraz jakiego typu meble wybrać, powinniśmy zasięgnąć porady profesjonalnego architekta, nawet jeżeli do jego zadania należałoby wyłącznie stworzenie wstępnego projektu.

Bardzo często posiadane przez nas nieruchomości posiadają pewne niedociągnięcia w postaci nietypowych układów ścian, pociągniętych instalacji lub też wyjątkowo nieustawnych powierzchni. Czasami najlepszym sposobem jest oddanie pracy profesjonaliście, który skutecznie zaaranżowałby przestrzeń tak, aby w pełni odpowiadała naszym oczekiwaniom. Najczęściej jednak wolimy zaoszczędzić pieniądze i działać na własną rękę, co nie musi oczywiście oznaczać totalnej katastrofy zwłaszcza, że coraz częściej dysponujemy odpowiednią wiedzą, która jest w stanie wesprzeć nas podczas selekcji odpowiednich mebli oraz materiałów wykończeniowych. Meble są podstawą, dlatego projektowanie kuchni powinno uwzględniać ich parametry oraz możliwości ustawienia. Kuchnia musi być funkcjonalna i ergonomiczna i łączyć ze sobą elementy praktyczne i estetyczne, w końcu jest to pomieszczenie, który musi wizualnie odpowiadać stylowi, w którym urzynane jest całe mieszkanie czy też cały dom. Niezależnie od tego czy dysponujemy kuchnią małą czy dużą, konieczne jest stworzenie dobrego projektu tak, aby można było w pełni wykorzystać potencjał całości. Bardzo często wydaje się nam, że duże kuchnie łatwiej wyposażyć, jednak zarówno małe jak i duże wnętrza stanowią spore wyzwanie. Projektowanie kuchni powinno więc rozpoczynać się na papierze a nie w praktyce, ponieważ wiele osób rozpoczyna remont od zakupu mebli w trakcie dopiero zastanawiając się jak wszystko ustawić i co do czego będzie pasować. Chcąc zaoszczędzić swój czas i pieniądze najlepszym wyjściem jest wcześniejsze zaplanowanie całości czyli dokładne przemyślenie tego czego potrzebujemy, co gdzie postawimy i w jakim stylu będziemy chcieli utrzymać wnętrze.

biała kuchniaMożliwości są dzisiaj nieograniczone, ponieważ zarówno tapety, jak i meble kuchenne produkowane są w nieskończonej ilości wzorów i kolorów. Nawet najwyższej klasy elementy nie będą jednak należycie spełniać swojej roli, dlatego też konieczne jest umiejętne zarządzanie przestrzenią i zwrócenie uwagi na ergonomię całości. Bardzo często stajemy jednak przed sporymi wyzwaniami czy wręcz ograniczeniami w postaci niewielkiego budżetu oraz problemów technicznych, nie powinniśmy się jednak specjalnie martwić, ponieważ za pośrednictwem prostych tricków możemy urządzić kuchnię tanim kosztem. Oczywiście czasami najrozsądniejsze jest wstrzymanie się z remontem do czasu aż będziemy dysponować na tyle dużym budżetem, że będziemy w stanie zainwestować w porządne materiały wykończeniowe i porządne meble, przede wszystkim dlatego, że kuchnia – podobnie zresztą jak łazienka – należy do tych pomieszczeń w przestrzeni naszego mieszkania, które remontowane jest raz na kilka a czasami nawet raz na kilkanaście lat. Choć tanie nie zawsze musi być jednoznaczne z czymś gorszym, najczęściej tańsze elementy szybciej się psują. Pamiętajmy, że kuchnia to nie tylko meble i tapety, ale także sprzęty elektroniczne, których klasa uzależniona jest od ceny. Podstawą jest określenie własnych wymagań i oczekiwań co do kuchni, ponieważ zdecydowanie inaczej będzie wyglądać kuchnia, z której korzystać będzie jedna rodzina, a inaczej kuchnia młodej osoby mieszkającej w niewielkiej kawalerce. Jeżeli więc najczęściej jadamy poza domem i nie urządzamy przyjęć dla przyjaciół, zadowolimy się niewielkim aneksem kuchennym z podstawowymi akcesoriami. Jednak jeżeli zależy nam na kuchni z prawdziwego zdarzenia, w której wszystko będzie pod ręka, niezbędne będzie dokładne przemyślenie wszystkich decyzji i zorganizowanie przestrzeni w taki sposób, aby przygotowywanie posiłków było łatwe, szybkie i nie wymagało stałego przemieszczania się po przestrzeni pomieszczenia w celu odnalezienia patelni czy garnka. Jeżeli w naszym domu mieszkają małe dzieci, nasza kuchnia powinna być też bezpieczna. Widać więc ja wiele aspektów musi być branych pod uwagę i na jak wiele elementów trzeba zwracać uwagę aby całość prezentowała się dokładnie tak, jak tego oczekujemy. Po ustaleniu naszego trybu życia, wzrostu i możliwości fizycznych, konieczne jest dobre rozplanowanie szafek według określonych ciągów roboczych. Zwykle wybór odpowiedniego układu uzależniony jest od parametrów wnętrza, dlatego też możemy mieć układ w kształcie litery I, L lub U, z zachowaniem za każdym razem kolejności przygotowywania posiłków.

Układ mebli ma bowiem za zadanie usprawnić naszą pracę. W pierwszej kolejności powinna się znaleźć lodówka oraz szafki dolne i górne, w których przechowywane byłyby podstawowe produkty spożywcze. Następnie konieczne jest umieszczenia blatu roboczego do wstępnej obróbki, później zmywarka lub zlewozmywak, w którym żywność mogłaby być wypłukana, kolejny blat roboczy wraz z szufladami do przechowywania podstawowych sprzętów, następnie urządzenia służące do obróbki termicznej – płyta kuchenna, piekarnik, okap, toster, mikrofala oraz wszystko to, co kojarzymy z gotowaniem i pieczeniem, a na samym końcu powinno znaleźć się miejsce do konsumpcji, czyli stół lub barek. Zachowując podstawowy układ możemy mieć pewność, że nasza kuchnia będzie funkcjonalna niezależnie od tego jakiego rodzaju meble czy elementy dekoracyjne będą się w niej znajdować.