jak wybierać wyposażenie dla restauracji

Wyposażenie dla restauracji to przede wszystkim sprzęt i naczynia, ułatwiające pracę personelowi oraz wpływające na atrakcyjność podania poszczególnych potraw. Należy do niego między innymi porcelana stołowa, w której obrębie wyróżniamy wszelkiego rozmiaru i kształtu talerze, talerzyki, miski, miseczki i misy, półmiski, wazy, filiżanki, kubki, podstawki i wiele innych. Elegancka zastawa porcelanowa powinna być ściśle dopasowana do wystroju wnętrza restauracji oraz charakteru serwowanych dań. Uniwersalnym zestawem jest biała porcelana o klasycznym kształcie, która harmonizuje z każdym wnętrzem.

 Wyposażenie dla restauracji to również srebro stołowe, którego jakość powinna być możliwie najwyższa. Im lepsza stal, z jakiej wykonane są sztućce, tym dłużej zachowują one gładkość i połysk. To samo odnosi się do szkła gastronomicznego, czyli wszelkich kieliszków, szklanek i pucharków oraz karafek. Szklane naczynia muszą być nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale również smukłe, dobrze wyważone i stosunkowo trwałe.