Wyposażenie dla restauracji

Każda działalność w branży gastronomicznej jest ściśle związana z troską o zadowolenie gości poprzez stworzenie atrakcyjnego menu i odpowiedniego podania potraw. Sposób serwowania dań jest dopełnieniem wspaniałej sztuki kulinarnej, która polega na sporządzeniu wyśmienitych posiłków o cudownym aromacie. Samo gotowanie jednak nie wystarczy. Każda potrawa jest arcydziełem kucharza i zasługuje na odpowiednią oprawę. Artykuły, które podnoszą atrakcyjność poszczególnych dań to wyposażenie dla restauracji.

Przede wszystkim należy zadbać o prawdziwie elegancką porcelanę, która będzie stanowić odpowiednie tło dla potrawy. Każdy pojedynczy komponent zastawy stołowej, taki jak talerz, miska, półmisek, filiżanka, czy kubek to prawdziwe dzieło sztuki. Powinny one wchodzić w skład jednego starannie dobranego zestawu porcelanowego. Każda restauracja ma swój własny styl. Atmosfera każdego miejsca jest niepowtarzalna, a na nią składa się wystrój wnętrza, określone menu i wyposażenie dla restauracji w postaci oryginalnej zastawy stołowej. Osoby działające w branży gastronomicznej muszą znać zastosowanie każdego pojedynczego elementu. Serwowanie kawy i herbaty również rządzi się ściśle określonymi regułami. Musimy ich zawsze przestrzegać, co wiąże się bezpośrednio z doborem odpowiedniego zestawu.

Oprócz zastawy stołowej ważny jest również dobór odpowiedniego szkła, w którego skład wchodzą różnego rodzaju kieliszki, szklanki i pucharki. Każdy trunek wymaga bowiem odpowiedniego podania. Szkło musi idealnie współgrać z porcelaną. Ich kompozycja powinna być spójna. Szkło bardzo często ją akcentuje poprzez swój fantazyjny kształt lub kolor. Musimy jednak pamiętać, że wysoce ozdobne kieliszki i ich żywe kolory pasują tylko i wyłącznie do stonowanej porcelany w kolorze białym, kremowym lub beżowym. Według najnowszych trendów stół powinien być udekorowany z klasą i bez zbędnego przepychu. Musimy uważnie dobierać określone komponenty. Suto zastawiony stół z ozdobnymi talerzami ze złotymi dekorami oraz sztućce z motywami roślinnymi to już przeszłość. Dzisiaj stawia się na minimalizm i proste, ale eleganckie rozwiązania praktyczne. Poszczególne naczynia mają być przede wszystkim poręczne oraz eksponować potrawę. Starodawne, bogato zdobione talerze tłumiły samo danie. Współcześnie to serwowana potrawa jest najważniejsza, dlatego też tak wiele uwagi przywiązuje się do jej podania i zaprezentowania. Stół to skomponowana całość, na którą składają się poszczególne elementy zastawy oraz piękne szkło i sztućce.

Srebro stołowe nie jest mniej ważne. Musi zostać odpowiednio dobrane do pozostałych komponentów. Bardzo bogato zdobione sztućce nie pasują do minimalistycznej zastawy stołowej. Do półmisków i talerzy w chłodnym, nowoczesnym stylu należy dobrać sztućce o prostym kształcie. Srebro stołowe to wyposażenie dla restauracji i hoteli, które mimo tego, że zajmuje mało miejsca na stole, to jednak decyduje w wysokim stopniu o charakterze całej kompozycji. Połączenie porcelany, szkła i stali jest niezwykle eleganckie i wytworne. Musimy jednak pamiętać o kilku ważnych regułach rządzących dekoracją stołu. Po pierwsze nie powinniśmy mieszać stylu i łączyć nowoczesnych elementów z komponentami tradycyjnymi bogato zdobionymi. Jest to dozwolone jedynie w przypadku szkła. Fantazyjne kieliszki i szklanki połączone z prostą białą porcelaną stanowią idealną przeciwwagę. W przeciwieństwie do talerzy, szkło nie musi ustępować miejsca swojej zawartości. Kieliszki, szklanki i kryształowe misy od zawsze stanowiły wspaniałą ozdobę stołu.

Wyposażenie dla restauracji to również sprzęt do przyrządzania posiłków i podawania ich w formie szwedzkiego bufetu. Praktyczność, elegancja i wysoka jakość materiału to główne cechy, które powinny charakteryzować poszczególne artykuły. Szwedzki bufet jest z powodzeniem wykorzystywany w hotelach podczas śniadań i kolacji, kiedy goście nie muszą dostosowywać się do ścisłych godzin podania posiłków. Potrawy są zaserwowane o określonej godzinie i pozostawione na stole bufetowym przed dłuższy okres czasu, aby goście mogli z niego skorzystać, kiedy będą mieli ochotę. Niezwykle ważna jest atrakcyjność stołu bufetowego. Musi on być obficie zaopatrzony, a podane produkty i potrawy powinny zachować świeżość i dobry smak przez cały czas jego dostępności. Dlatego tak ważna jest jakość sprzętu przeznaczonego do szwedzkiego bufetu. Poszczególne komponenty muszą być bezpieczne i łatwe w obsłudze. Powinny również gwarantować maksimum elegancji swoim atrakcyjnym wyglądem. Najlepiej jest zdecydować się na spójny komplet poszczególnych naczyń, aby nie burzyć kompozycji.

Wyposażenie dla restauracji obejmuje zarówno podgrzewacze, jak i schładzacze do potraw i napojów. Do tych pierwszych należą okrągłe oraz podłużne urządzenia do podtrzymywania wysokiej temperatury posiłków. Dzięki temu potrawy mogą być podane w formie szwedzkiego bufetu i zachować swoją świeżość oraz dobry smak i aromat przez kilka godzin. Bogata oferta producentów i dystrybutorów obejmuje również termosy i urny do wrzątku. Obok nich istnieją urządzenia schładzające potrawy i napoje, a w tym specjalne półmiski porcelanowe z wymiennymi wkładami chłodzącymi, dyspensery, bańki i urny do soków, mleka i wody oraz specjalne misy z karafkami i miejscem na pokruszony lód. Wyposażenie dla restauracji to również pojemniki różnego rodzaju do miodu, dżemu i sosów, a także bloki do serów i wędlin oraz dozowniki do płatków śniadaniowych, miski z pokrywkami, pojemniki do masła i innych. Obsługa tego typu sprzętu i naczyń powinna być intuicyjna i nie odstraszać gości. Dlatego też nowoczesne rozwiązania różnią się od starszych jedynie jakością wykonania. Kształt termosów, urn i dozowników jest ten sam. Bufet musi być atrakcyjny nie tylko dzięki serwowanym potrawom, ale również urządzeniom. Wykonane są one przeważnie z najwyższej jakości stali 18/10 i można je myć w zmywarkach oraz wyważarkach. Wysoka jakość gwarantuje również większą higienę oraz bezpieczeństwo.